Naam nieuwe school in Apeldoorn

07 maart 2022
Tijdens de informatiebijeenkomst op 25 februari jl. is aan de ouders gevraagd een naam te bedenken voor onze nieuwe school in Apeldoorn. Uit de vele inzendingen heeft de bestuurder uiteindelijk een naam gekozen.
De school krijgt de naam De Roos.

De bestuurder dankt de ouders hartelijk voor hun enthousiaste inbreng.

De Roos
In onze godsdienstmethode "Worden wie je bent" wordt de tadzakkoer-roos als symbool gebruikt voor het groei- en bloeimodel. Een roos staat symbool voor liefde en schoonheid. Het kweken van een roos vraagt veel inzet en voordat de roos tot bloei komt, is geduld nodig. Een roos heeft water en warmte nodig en moet goed verzorgd worden. Een roos is mooi en ruikt lekker, maar heeft ook doornen.

Onze leerlingen moeten ook groeien en bloeien. Zij hebben goede en minder goede eigenschappen. Om te groeien in de goede eigenschappen is groeien in zelfreflectie een vereiste. De ‘Groei en Bloei’-methode bestaat net zoals de roos uit twee lagen, namelijk een bovenlaag - de roos zelf - en een onderlaag: de stengel met zijn doornen. De bovenlaag van een roos bestaat uit de bladeren van de roos. Deze laag is mooi en ruikt lekker. In de ‘Groei en Bloei’-methode staan enkele vragen in de bladeren van de roos. Door deze vragen te beantwoorden, reflecteer onze kinderen op hun persoonlijke eigenschappen. Zo kunnen groeien in de goede eigenschappen. De onderlaag van de roos bestaat uit doornen. De doornen symboliseren de obstakels in het groeiproces van het kind. Door hierop te reflecteren leert het kind zichzelf en weet waar hij/zij aan moet werken. Door regelmatig te reflecteren op de boven- en onderlaag van de roos willen wij onze kinderen laten groeien en bloeien in wie ze zijn, zodat ze kunnen worden wie ze zijn.

De naam "De Roos" is daarnaast ook een prachtig eerbetoon aan de Apeldoornse juf Gülsina Guzel, wiens naam tevens 'roos' betekende. Moge Allah haar ziel genadig zijn en haar goede daden voor ons onderwijs rijkelijk belonen.